Bezoek Protonencentrum UMCG (2017-11-16)

Op donderdag 16 November heeft WG1 in het UMCG een bijeenkomst gehouden, vanwege een aantal organistorische omstandigheden kon een eerder geplande bezichtiging van het nieuwe OZG ziekenhuis in Scheemda geen doorgang vinden.

Gelukkig kon de bijeenkomst twee weken later alsnog in het UMC Groningen doorgang vinden. Met dank aan Koos Ringelstein die aansluitend ook nog een bezichtiging van het nieuwe Protonen Therapie Centrum geregeld heeft.

De inschrijving was beperkt tot 16 deelnemers in verband met de maximale groepsgrootte voor de bezichtiging. Dit aantal werd al heel snel en waren verdeeld over 9 ziekenhuizen.

Na ontvangst door Koos kon eerst een lunch in het personeelrestaurant genuttig worden. Daarna hebben we de vergaderagenda afgewerkt. Bestuurlijke mededelingen en laatste RECER nieuws werd door Leon Noorduin gedaan. Tijdens het gebruikelijke ‘rondje’ langs de ziekenhuizen werd uitvoerige discussieerd over verschillen onderwerpen en actualiteiten.

Om 15:30 werden we verwelkomd in het PTC door Marcel Löhr, facililty manager van het PTC, met een introductie over ontstaans geschiedenis.

Daarna werden we door Klinisch Fysicus René Bolt meegenomen in de wereld van de Protonen bestraling. Hierbij werd uitvoerig ingegaan op de verschillende technische installaties zoals de Cyclotron, beamtransport en Gantry’s. Ook werd ingegaan op de indicatie’s om voor deze behandeling in aanmerking te komen.

Al met al een geslaagde leerzame middag met een unieke kans dit centrum te bezichtigen.

Foto’s

With Regards,

Bert Daanje | Emmen, The Netherlands

Top
Contact?