Hafida Abdellaoui (27)
vierdejaars student Mens en Techniek | Gezondheidszorg Technologie aan de Hogeschool Rotterdam
‘Wij worden opgeleid tot engineers in de zorg en zijn daarmee de link tussen de gezondheidszorg en de techniek. Je treedt op als een soort tolk tussen de diverse stakeholders. Als zorg-engineer snap je wat er loos is en kan je aan beide kanten meedenken over oplossingen en implementatie.
Grofweg kan je na het afstuderen terecht in drie richtingen: zorginstellingen, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis, overheid, bijvoorbeeld bij de gemeente of het bedrijfsleven en dan vooral in de medisch technische hoek. Eigenlijk overal waar techniek te maken heeft met gezondheidszorg.
Mijn interesse voor techniek heb ik, denk ik, van hem gekregen.
Vroeger wilde ik altijd geneeskunde studeren, maar ik bedacht me dat ik dan de techniek te veel zou missen. Mijn vader werkte als techneut en was altijd veel met ICT bezig, mijn interesse voor techniek heb ik denk ik van hem gekregen.
Taalbarrière
Ik ben zes jaar geleden naar Nederland gekomen en ben gaan kijken naar een opleiding die de zorg en techniek combineert. Dat was nog wel een zoektocht: taal vormde een barrière en ik had niet veel aanknopingspunten. Ik heb via internet contact gezocht met verschillende docenten en zo kwam ik uit bij Mens en Techniek | Gezondheidszorg Technologie. In Rotterdam, waar ik al woonde dus dat kwam mooi uit. Ik heb in een jaar tijd mijn NT2-diploma gehaald en toen kon ik beginnen.
Opleiding en praktijk
Er is veel ruimte voor de praktijk in onze opleiding. De eerste twee jaar zijn vooral vanuit school georganiseerd, daarna ga je zelfstandiger werken en ook onderzoek doen. Je werkt veel in groepsverband en je leert plannen. De persoonlijke begeleiding vanuit school is heel goed, met duidelijke feedback.
Als je goed gemotiveerd bent kan je met deze opleiding op heel veel plekken terecht.
Het helpt wel als je zelf goed voor ogen hebt wat je wilt omdat er heel veel mogelijkheden zijn. We leren dus om onze doelen te formuleren, welke competenties wil je bijvoorbeeld ontwikkelen? Als je goed gemotiveerd bent en je best doet kan je met deze opleiding op echt heel veel plekken terecht.
Stages regel je zelf. Er is onder andere jaarlijks een grote stagemarkt in de Jaarbeurs waar bedrijven zich presenteren. Ook geven vierdejaars studenten presentaties aan derdejaars: zo maak je contact met andere studenten en kom je erachter hoe zij het hebben geregeld.
Afstuderen bij een bedrijf
Omdat ik al veel ervaring in het ziekenhuis heb opgedaan wilde ik mijn afstudeeronderzoek bij een bedrijf doen, en dat is inmiddels rond. Na deze opleiding wil ik nog een master volgen en dat ga ik vanuit mijn werkomgeving doen. Dus eerst een baan vinden waar ik op mijn plek ben en dan vanuit mijn werkervaring en werkgever kijken welke master goed aansluit.
Een eigen bedrijf
Momenteel ben ik met een aantal andere studenten, ook HBO-V en business, een start-up begonnen. We ontwikkelen een app om mensen met een psychiatrische aandoening meer in beweging te krijgen, en het prototype is klaar, al weten we nog niet of we de app echt in de markt gaan zetten. Ook hier merk ik dat ik de techniek en de zorg het leukste vind en het business-onderdeel het minst aantrekkelijk. Dan blijkt maar weer dat ik goed heb gekozen.
Ik ken de VZI als organisatie nog niet, maar ik zal in de toekomst mijn netwerk wel willen uitbreiden op het gebied van zorg en technologie. De VZI kan me vast helpen mijn kennis te vergroten door de techtalks die ze organiseren en hun technische onderwerpen die gericht zijn op medische technologie. Ik ben leergiering en wil graag alles proberen, zo krijg ik een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is.'
(2021-03 | interview: Floor Gerritsma, fotografie: Ronald Zuidinga)