Industrie

Harald Verloop
CEO van Alphatron Medical

“In de 25 jaar dat Alphatron Medical nu bestaat, hebben we altijd producten en diensten ontwikkeld die flow brengen in de zorg. Een bewuste keuze, omdat we ervan overtuigd zijn dat een efficiënte workflow de basis is voor goede patiëntenzorg én werkplezier voor medewerkers. Het is zelfs belangrijker dan ooit met de alsmaar toenemende druk op de zorg. Willen we in de toekomst nog voldoende mensen hebben om aan de zorgvraag te voldoen, dan moet vanaf nu 1 op de 4 studenten in Nederland gaan werken in de zorg. Ik geloof niet dat dat gaat gebeuren. Daarom moeten we met elkaar aan de slag voor die efficiënte workflow om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen waar we voor staan in de zorg.

Zinnovatie

De grootste winst is volgens ons te behalen met ziekenhuisbrede oplossingen. Daar zijn zeker geen grensverleggende nieuwe technologieën voor nodig. Het zijn vooral praktische oplossingen die het dagelijkse werk in de zorg slimmer en efficiënter kunnen maken. Zinnovaties noem ik dat. Zinnige innovaties die flow in werkprocessen brengen en de zorg echt vooruit helpen. Ik ben van mening dat de focus daarbij moet liggen op wat er al is en goed gaat. Van daaruit verbeter je stapsgewijs bestaande werkprocessen. Met kleine verbeteringen, maak je al snel positieve impact.

Verbeteren wat al werkt

Een prachtig voorbeeld van een praktische oplossing waarbij we een bestaand proces verbeterd hebben, is het project DVDexit. Inmiddels beter bekend onder de naam Twiin Portaal. Tot voor kort werden radiologische beelden en verslagen nog volop uitgewisseld met DVD’s. Iedere maand werden 100.000’en schijfjes gebrand om ze vervolgens per post of een koerier bij een andere zorginstelling te krijgen. Uitleggen dat deze werkwijze foutgevoelig, tijdrovend en onveilig is, lijkt me overbodig. Onlangs hebben we de DVD vervangen door het Twiin Portaal. Radiologen hebben nu één knop op hun beeldscherm waarmee ze beelden en verslagen kunnen uitwisselen. Alle ziekenhuizen en vele andere zorginstellingen in Nederland zijn inmiddels aangesloten op het Twiin Portaal. Elke maand worden nu ruim 100.000 onderzoeken veilig en snel digitaal uitgewisseld met slechts één druk op de knop. Simpel gezegd: het proces van uitwisselen gebeurde al, wij hebben dat proces alleen verbeterd met een robuuste digitale infrastructuur.

Benut elkaars krachten

Hoe zinnig een innovatie ook is, zinnoveren wordt pas een succes als je samenwerkt binnen de zorg. Praktisch blijkt dat soms moeilijk uitvoerbaar in de zorg. Verschillende specialismen, systemen en software werken vaak nog onvoldoende samen. Toch blijken ze vaak veel gemeen te hebben. Je moet alleen wat moeite doen om erop in te zoomen. Lukt het je om de overeenkomsten met elkaar te verbinden, dan kan je elkaars krachten optimaal benutten. Daarom werken we bij Alphatron Medical graag samen met onze klanten én hun leveranciers.

zinnoveren wordt pas een succes als je samenwerkt binnen de zorg

Partnership met medisch technicus

Om processen te kunnen verbeteren, moet je vooral goed luisteren naar de mensen die werken met medische technologie. Wat werkt wel en waar lopen zij in hun dagelijkse werk tegenaan? Het in kaart brengen van de wensen en behoefte om processen te verbeteren, doen we bij voorkeur samen met medisch technici bij onze klanten. Zij krijgen steeds meer binnen hun vakgebied met ICT te maken. Daarnaast kunnen ze niet alleen helpen bij het in kaart brengen van de wensen en behoeftes, ze snappen ook heel goed dat ziekenhuisbrede oplossingen meer flow brengen. De medisch technici snappen dat niet alleen, ze wíllen het ook. De medisch technicus is onze partner om de beste oplossing te smeden voor elke situatie. We halen obstakels weg, verbinden de puntjes en stroomlijnen werkprocessen met onze hard-, soft- en workware. Zo creëren we flow op de werkvloer. En dat levert betere kwaliteit van zorg, meer tijd voor de patiënt en meer werkplezier op voor medewerkers.

de medisch technicus is onze partner

Wij volgen als bedrijf met belangstelling de ontwikkelingen binnen VZI. En daarnaast houden we het Convenant Medische Technologie goed in de gaten om hier onze dienstverlening op aan te passen.

Samen voor nog meer flow

Met Alphatron Medical zetten we zelf ook samenwerkingen op met logische partners om meer flow in de zorg te brengen. Met Omnicell hebben we de krachten van hun slimme medicijnkast gebundeld met ons zorgstation AMiS-PRO met medicatieoplossing. Samen bieden we ziekenhuizen een veilige totaaloplossing voor een waterdichte medicatieflow van de afdeling tot patiënt. Een ander voorbeeld is de samenwerking met Mortara voor ECG-diagnostiek. Hun technologie is succesvol te integreren in onze PACS oplossing. Ziekenhuizen kunnen hun ECG-beelden daardoor direct digitaal opslaan en snel en veilig delen met zorgpartners.

Wij gaan door

Ik begon met te vertellen dat we bij Alphatron Medical al 25 jaar oplossingen bedenken om het werken in de zorg slimmer en efficiënter te maken. Daar gaan we mee door. De urgentie van meer flow in de zorg is groter dan ooit en we geloven erin dat onze oplossingen waardevol en zinvol zijn.”

(2023-06 | interview: Harald Verloop, fotografie: Alphatron)