3D Metaalprinten IAMM

07/05/2025

VENLO - Vanuit VZI wordt deelgenomen aan het project "3D-Metaalprinten IAMM" door Berend Geelen en Maichel Gommans, beiden Viecuri. Het project is geinitieerd door TUe, Saxion Hogeschool en Windesheim en hieraan wordt door een grote groep bedrijven en instellingen deelgenomen. 

Met regelmaat vinden er kennisbijeenkomsten plaats bij de diverse deelnemers. Zo is eind april deelgenomen aan een Sprong bijeenkomst in Breda bij Renishaw. waar twee interessante lezingen waren.

Eén werd online verzorgd door SPEE3D, zij gaven uitleg over de Cold Spray techniek. Deze techniek wordt vooral toegepast in militaire context en heeft weinig raakvlakken met onze benadering van 3D-printen. Deze nieuwe techniek hebben Berend en Maichel voor het eerst gezien tijdens het bezoek aan Windesheim bij Perron 38 in Zwolle, waar ze ook een Cold Spray 3D-printer gebruiken.

De andere presentatie was van Renishaw, waarin de mogelijkheden van hun 3D-printers werden toegelicht. Renishaw heeft een aantal printers die wellicht interessant kunnen zijn voor de ontwikkeling van medische gereedschappen en instrumenten, wat dichter bij de medische expertise ligt.

De belangrijkste activiteit van IAMM is metaal printen en er wordt vooral gezocht naar manieren waarop een waardevolle bijdrage kan worden geleverd aan het consortium, gezien de ervaring met het ondersteunen van orthopeden met PSI (Personalized Surgical Instruments) zoals boor- en zaagmallen.

Inmiddels is bekend dat het voor ons mogelijk is om een model in metaal te laten printen bij één van de deelnemende instellingen in de regio.

In de Orthopedie wordt er momenteel gewerkt aan een studie voor schouderprotheses, waarbij een orthopeed een specifiek gereedschap in de vorm van een PSI wil gebruiken om de uitsteeklengte te bepalen. Dit zou een interessante mogelijkheid kunnen zijn om samen te werken aan het ontwerp van een steriliseerbare versie van dit gereedschap.

De deelnemers van VZI zijn op zoek naar manieren waarop zij van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het consortium. Dit is echter een uitdaging, aangezien het voor de meeste perifere ziekenhuizen vrijwel onmogelijk is om een eigen 3D-metaalprintlab op te zetten.

Heb je interesse en ben je zelf ook bezig met 3D-printtechniek? Geef dat dan door aan h.gradussen@vzi.nl