Vernieuwing bij INTOP Zorgsector

28/11/2022

Per 1 april 2022 zijn Louis van Dam en Jan Asmus de nieuwe gezichten van INTOP Zorgsector BV. Louis van Dam volgt Herman Lam op als algemeen directeur en Jan Asmus volgt Simon van der Salm op als curriculum- en lesstofontwikkelaar. Simon van der Salm blijft betrokken bij INTOP Zorgsector als docent en als lid van de Examen Commissie Medische Techniek. Herman Lam is met pensioen.

Na een oriënterende fase waarbij lessen zijn bijgewoond en veel gesproken is met docenten, studenten, ervaren medisch technici, leden van de VZI en het CZO etc. is er een plan gemaakt voor de komende jaren. In dit plan heeft het lesmateriaal vernieuwen de hoogste prioriteit.

Louis van Dam: “De VZI heeft vier jaar geleden onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het lesmateriaal MTAB. Daarbij is gelet op het niveau en de actualiteit van de lesstof, de algemene indruk van het lesmateriaal, de aansluiting van de lesstof op de praktijk en of er voldoende voorbeelden, figuren e.d. in het materiaal zijn verwerkt. Het lesmateriaal MTA en MTB werd gemiddeld met een 8 beoordeeld. Een prima resultaat maar wij zijn van mening dat het beter kan. Samen met de VZI hebben we een ‘Afstemmingscommissie’ opgericht die gaat zorgen voor een verbeterde aansluiting tussen theorie en praktijk. Daarnaast hebben we een groep actieve medisch technici die we regelmatig raadplegen en zijn we van plan regelmatiger medisch technische afdelingen te bezoeken.”

De groep die in januari start met MTA zal de eerste groep zijn die de verschillen gaat merken. Er wordt op dit moment namelijk hard gewerkt aan nieuw lesmateriaal. Het nieuwe lesmateriaal zal minder academisch zijn en daardoor beter leesbaar. De inhoud zal relevanter zijn en eventuele aanvullende informatie wordt in een duidelijk geel kader geplaatst. Jan Asmus: “Het vernieuwen van het lesmateriaal is een complex proces. Los van dat de inhoud beter kan, is MTA relatief zwaar en bevat MTB juist weer veel herhaling. Ook zien we onderwerpen in MTA die beter in MTB passen en omgekeerd. We hebben besloten te beginnen met het aanpassen van losse hoofdstukken. Wanneer de hoofdstukken af zijn gaan we MTA en MTB opnieuw indelen”.

Naast de vernieuwing van de lesboeken wordt er ook gekeken naar vernieuwing van de lessen. Er zal komende periode geëxperimenteerd worden met ‘praktische’ lessen en met lessen op afstand. Daarnaast wordt er (voorzichtig) gestart met een digitale leeromgeving voor aanvullende digitale lesstof.

Al met al een hele klus die met beperkte middelen gerealiseerd moet worden. Louis van Dam: “MTAB is een specialistische opleiding waar elk jaar 50-75 deelnemers mee starten. Dit kleine aantal maakt het budget beperkt. Maar we zijn creatief en met wat hulp van onze oud-studenten, de VZI en enkele vrijwilligers in de ziekenhuizen gaan we er iets moois van maken”.

Heeft u leuke aanvullende informatie, tips of wilt u meehelpen aan de lesstof? Mail dan naar lesstof@intop.nl.