Workshop Lastechniek Basic-Expert 2022

Workshop Lastechniek Basic-Expert - 6 oktober 2022

Inhoud

In samenwerking met ROC Nijmegen organiseert VZI een workshop rondom het thema Lassen. Want voor medisch technici is lassen geen dagelijkse bezigheid terwijl het wél kan voorkomen dat je soms in de praktijk hieraan behoefte hebt bij reparaties of het vervaardigen van een constructie. Je wilt daarbij niet altijd afhankelijk zijn van anderen of een firma moeten inhuren.

In deze workshop kan worden kennis gemaakt met verschillende lastechnieken, de toepassing ervan en onder leiding van een ervaren vakdocent kan zowel de beginner als de al meer ervaren medisch technicus in de praktijk oefenen. Het ROC Nijmegen beschikt over een goed uitgeruste, moderne werkplaats waar volop ruimte is om alle huidige corona-richtlijnen in acht te kunnen nemen.   

Programma

08.30 - 09.00uur
Inloop met koffie/thee

09.00 - 12.00uur
Uitleg diverse lasprocessen, voordelen, toepassingsgebieden, materiaal soorten e.d. 

Voorop staat de leervraag van de cursisten, deze bepaald voor een groot gedeelte de invulling van de dag: Verschillende lasprocessen, materiaalsoorten én de posities zijn mogelijk. Omdat de cursisten met twee personen begeleid worden is er genoeg tijd om tussen door vragen te beantwoorden. 

Uitleg en demonstratie van het MIG/MAG lasproces
Te gebruiken materialen: staalplaat 2-3 mm. Positie PA-PB 

Mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan, regelmatige terugkoppeling (bespreken van de werkstukken). Tijdens het oefenen inschatting van de diverse niveaus en leersnelheden van de cursisten, daaraan gekoppeld aanpassen van de aangeboden oefenwerkstukken. Uitbreiding met pijp en koker materiaal en evt. Dikke plaat is mogelijk. Ook aanpassing van de laspositie is mogelijk. 

Uitleg en demonstratie van het TIG lasproces
Te gebruiken materialen: staalplaat 1-2-3mm. Positie PA-PB 

Mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan, regelmatige terugkoppeling (bespreken van de werkstukken). Tijdens het oefenen inschatting van de diverse niveaus en leersnelheden van de cursisten, daaraan gekoppeld aanpassen van de aangeboden oefenwerkstukken. Uitbreiding met pijp en koker materiaal is mogelijk. 

12.00-13.00uur
Lunch (wordt verzorgt door het ROC Nijmegen)

13.00-16.45uur

Uitleg en demonstratie van het BMBE-lasproces

Mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan, regelmatige terugkoppeling (bespreken van de werkstukken). Tijdens de oefeningen van dagdeel 1 is er een inschatting van de diverse niveaus en leersnelheid van de cursisten, daaraan gekoppeld aanpassen van de aangeboden oefenwerkstukken. Laspositie PG en PF zijn mogelijk

Uitleg en demonstratie van het MIG/MAG lasproces
Te gebruiken materialen: staalplaat 2-3mm. Positie PA-PB

Toevoeg materiaal: 1mm massief en bij voldoende interesse 1,2 mm rutielgevuld. Ook het puls lassen kan geoefend worden.
Mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan, regelmatige terugkoppeling (bespreken van de werkstukken). Tijdens de oefeningen van dagdeel 1 is er een inschatting van de diverse niveaus en leersnelheid van de cursisten, daaraan gekoppeld aanpassen van de aangeboden oefenwerkstukken. Uitbreiding met pijp en koker materiaal en evt. Dikke plaat is mogelijk. Ook aanpassing van de laspositie is mogelijk. (Positie PG/PF)

Uitleg en demonstratie van het TIG lasproces
Te gebruiken materialen: staalplaat 1-2-3mm. Positie PA-PB. Ook roestvast staal (RVS) en aluminiumplaat is mogelijk.

Mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan, regelmatige terugkoppeling (bespreken van de werkstukken). De niveaus, leersnelheden én de vraag van de cursisten zullen bepalend zijn voor de aangeboden materialen, daaraan gekoppeld aanpassen van de aangeboden oefenwerkstukken.

16.45-17.00uur
Afsluiting van de dag met o.a. het delen van alle ervaringen, mooiste las.

Catering

Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen

Kleding

Bedrijfskleding is noodzakelijk (of in iedergeval aparte kleding waarin gelast kan worden).

Niveau's

De groep wordt opgedeeld in twee niveau's:

  • Basic (beginners)
  • Expert (Gevorderden)

Maximale groepsgrootte 12 – 15 deelnemers

Docent

Theo van Vlijmen sector techniek ROC Nijmegen met ondersteuning van 2 eindejaars studenten

VZI Kwaliteitsregister

Er zijn 7 accreditatiepunten toegekend aan deze workshop.